2016. gads “Pilsēta cilvēkiem”

Decembra beigas un janvāra sākums ir tas laiks, kad cilvēki mēdz atskatīties uz iepriekšējā gadā paveikto un izvirza jaunus mērķus nākamajam gadam. Tā nu ir sanācis, ka šis laiks ir arī laiks, kad radās “Pilsēta cilvēkiem”, tieši tādēļ aplūkosim, kā mums ir gājis pirmajā darbības gadā.

 

TOP 5 lasītākie “Facebook” ieraksti:

“Pilsēta cilvēkiem” radās kā domubiedru grupa sociālajā tīklā Facebook,  tieši tur arī notiek visas galvenā informācijas aprite. Domubiedru grupai attīstoties un kļūstot plašākai, tika izveidota arī mājaslapa, kurā tiek ievietota svarīgākā informācija un raksti, bet Facebook lietotāji nenoliedzami ir mūsu pamatauditorija. Interesanti noskaidrot, kas tad mūsu lasītājus Facebook pagājušajā gadā interesējis visvairāk un to viegli noteikt pēc ierakstu skatījumu skaita. Aplūko populārākos pagājušā gada rakstus, uzklikšķinot uz saitēm!

 

Barona ielas taktilās joslas – 120 000 skatījumu

Blaumaņa ielas asfalta ielāps – 87 600 skatījumu
Sarūsējušais Vanšu tilts – 86 000 skatījumu

Satiksmes organizēšana remontdarbu laikā Rīgā un citās pilsētās67 700 skatījumu

Sabiedriskās attiecības par 1 miljonu eiro50 000 skatījumu

 

TOP 5 ceļu satiksmes ieteikumi

Tāpat pērn centāmies izglītot ceļu satiksmes dalībniekus un skaidrot ceļu satiksmes noteikumu punktus, kurus nereti uz ielām cilvēkiem gadās aizmirst. Jāpiebilst, ka atsevišķi izglītojošie plakāti izpelnījās negaidīti lielu popularitāti. Ar visiem “Ceļu satiksmes ieteikumiem” iepazīties varat mūsu mājaslapas attiecīgajā sadaļā.

 

 

Neapšļaksti gājējus! 171 300 skatījumu

Uz gājēju pārejas jāpalaiž arī velosipēdisti! 109 800  skatījumu
Samazini ātrumu, ielās staigā arī bērni! 87 500 skatījumu

Ja nogriezies, tad gājējiem un velosipēdistiem ir priekšroka! 85 000 skatījumu

Izvairies no durvju zonas! 29 800 skatījumu

 

TOP 5 lasītākie pilsetacilvekiem.lv raksti

Svarīgākie raksti, kuros ieguldīts vislielākais mūsu darbs, ir tieši mājaslapas pilsetacilvekiem.lv raksti. Lai arī tie sasniedz daudz mazāku auditoriju nekā facebook ieraksti, mēs ticam, ka tieši šie raksti ir būtiskākie, jo mudina Latvijas iedzīvotājus aizdomāties par realitāti un to, ka pilsētu var veidot citādāku – draudzīgāku tās iedzīvotājiem.

 

Asiņainā Rīga – lasīts 4300 reizes

“Amerikāņu kalniņi” Rīgas ielās! – lasīts 4200 reizes
Kad solīts makā nekrīt… Pirmā daļa. Velorevolūcija lasīts 2900 reizes

“Kapu tramvajs” – kāpēc Rīgas dome maldina sabiedrību? – lasīts 2200 reizes

Barona iela – ietves visiem? – lasīts 2000 reizes

 

Lasītāju balsojums

Noslēdzoties 2016. gadam, “Pilsēta cilvēkiem” lasītājus Facebook aicinājām nobalsot par, viņuprāt, gada nozīmīgākajām problēmām un pozitīvākajiem notikumiem, par ko esam rakstījuši. Ja par gada pozitīvāko ziņu uzvarētājs bija pārliecinošs, tad par gada problēmu cīņa bija ļoti sīva un kā nu ne – pagājušajā gadā Rīgas ielās bija vēl nepieredzēts haoss.

TOP 3 pozitīvākie notikumi

1-valmiera

Iespējams, veselīgākā skola Latvijā

Agrā pavasarī internetā parādījās fotoattēls ar velonovietnēm pie Valmieras Valsts ģimnāzijas – tur liela daļa bērnu uz skolu dodas ar velosipēdu, savukārt skola šo veselīgo pārvietošanās līdzekli atbalsta, veidojot velonovietnes. Jācer, ka arī Rīgas dome reiz sapratīs, cik svarīgi ir veselīgi un sportiski bērni un ierīkos līdzīgu daudzumu velonovietņu pie visām Rīgas skolām un bērnudārziem!

2-avotiela

Avotu iela – draudzīgāka cilvēkiem

Pateicoties mūsu ierosinājumam, RDSD šogad īstenoja mazu, bet svarīgu darbu – Avotu ielā tika uzstādītas ceļa zīmes, kas nu atļauj velosipēdistiem pa brauktuvi doties arī virzienā no Centra. Tas nozīmē, ka nu gājēji varēs justies drošāk, jo pa ietvēm piespiedu kārtā nebrauks velosipēdisti, savukārt velosipēdistiem nu braukt pa Avotu ielu kļuvis gan ērtāk, gan drošāk.

3-tilts

Jauns gājēju un velosipēdistu tilts pār Daugavu!

Septembrī ziņojām par metu konkursu un novembrī jau noskaidrojām uzvarētājus Rail Baltic konkursā par Centrālās dzelzceļa stacijas un jauna tilta veidošanu Rīgā. Cerēsim, ka darbi ritēs raiti un jau tuvā nākotnē gājējiem un velosipēdistiem būs iespējams izmantot jaunu tiltu.

TOP 3 lielākās nejēdzības

1-baroniela

Krišjāņa Barona iela

Šī iela, šķiet, komentārus vairs nevienam neprasa. Sākot ar jaunām autostāvvietām, kuras izbūvēja pretrunā UNESCO un Rīgas saistošajiem apbūves noteikumiem, un beidzot ar nekvalitatīvi ieklāto bruģi.
Barona iela tika izmantota kā savdabīga eksperimentu smilškaste – piemēram, apaļie aku vāki bruģī tika iestrādāti trīs dažādos variantos, līdz būvnieki izdomāja, kā tos pareizi iestrādāt granīta bruģakmenī.

Lai arī Rīgas dome ielu bija paredzējusi veidot kā maģistrāli velosipēdistiem, rezultātā iela, pateicoties autostāvvietu izvietojumam un neesošām velojoslām, ir velosipēdistiem bīstama – tajā vasaras vidū gadījās ciest arī Rīgas domes sabiedrisko attiecību speciālistam, kurš piedzīvoja avāriju, ar velosipēdu ietriecoties kāda neuzmanīga cilvēka atvērtajās automašīnas durvīs.

Savukārt ietvju remontdarbu laikā atklājās, ka visnotaļ labā doma – izveidot taktilo joslu invalīdiem pilnībā izgāzusies, jo josla viņu lietošanai ir nederīga.

Ir skaidrs, ka Barona ielas sāga nebūt nebeigsies, jo Rīgas dome ir iecerējusi ielā pārveidot tramvaja pieturvietas, tās paaugstinot, savukārt jaunais bruģa segums jau ir sācis deformēties un plaisāt un nu to steidz „glābt” ielas būvnieki – SIA „Binders”.

2-remontdarbu-haoss

Ielu remontdarbu haoss jeb gājējiem iet aizliegts!

Šogad Rīgā „Gājējiem iet aizliegts”, iespējams, bija populārākā izvietotā ceļa zīme, jo to kā satiksmes organizācijas līdzekli RDSD izmantoja visās iespējamajās vietās. Sākot ar Brīvības un Pērnavas ielas krustojumu, Barona ielu, Brīvības gatvi, kur remontdarbu laikā slēdza abas ietves un uzstādīja ceļa zīmi „Gājējiem iet aizliegts”, kā rezultātā gājēji, vecāki ar bērnu ratiņiem, invalīdi u.c. bija spiesti pārvietoties pa ielu braucamo daļu, riskējot ar savu veselību. Tāpat remontdarbu haoss izraisīja vēl nepieredzētus satiksmes sastrēgumus, par ko autovadītāji noteikti nebija laimīgi.

3-komunikacija

Rīgas domes komunikācijas speciālistu spožums un posts

Šogad īpašu popularitāti RDSD ieguva, pateicoties tā īpatnējajam komunikācijas stilam ar sabiedrību. Vispirms RDSD preses sekretāre publiskajā sarakstē sabiedrībai stāstīja, ka visnevīrišķīgākā lieta pasaulē ir vīrietis bez autovadītāja apliecības un to, ka uz pusdienām ar tramvaju neviens īsts vīrietis ģimeni neved. Turpmākajos mēnešos RDSD komunikācija kļuva arvien krāsaināka un emocionālāka. RDSD pārmeta iedzīvotājiem gan CSN nezināšanu, gan interesējās par to, kāpēc sūdzības iedzīvotāji raksta darba laikā, kā arī kādam rīdziniekam teica, ka gājēju pāreju var ierīkot „Maxima”, ja viņiem tas ir nepieciešams.
Tāpat no Rīgas domes komunikāciju speciālistiem neizbēga arī „Pilsēta cilvēkiem” kolektīvs. Rīgas domes pārstāvji mūs sauca gan par troļļiem, gan par politisko spēku apmaksātu provokāciju, kā arī par kretīniem. Nav nekāds pārsteigums, ka šādu domes pārstāvju rīcību mūsu lasītāji ierindojuši gada nejēdzību TOPa trešajā vietā.

 

Noslēdzot šo gada apskatu, mēs vēlētos novēlēt sev pašiem, lai nākamajā gadā pozitīvo ziņu par kurām vēstīt būtu vairāk par negatīvajām, savukārt visiem mūsu lasītājiem novēlam aizdomāties par savu ietekmi uz apkārtējiem cilvēkiem.

 

 Viens no zemāk redzamajiem velosipēdu veidiem palīdz tev pašam, savukārt otrs – palīdz tev un visiem pārējiem cilvēkiem pilsētā. Kāda būs tava Jaunā gada apņemšanās?

untitled-1