2017. gads “Pilsēta cilvēkiem”

Aizvadītais gads pilsētvides un satiksmes drošības jomā ir bijis dažādiem notikumiem pārpilns. Sākot no dažādām iedzīvotāju pašiniciatīvām, beidzot ar iespaidīgām ielu rekonstrukcijām. Šos notikumus atspoguļojām arī mēs, “Pilsēta cilvēkiem”, kā arī pielikām savu roku vairāku notikumu tapšanā un veidošanā, tādēļ šajā rakstā atskatīsimies uz 2017. gadu – mūsu otro pastāvēšanas gadu. Aizvadītais gads mums ir zīmīgs arī ar to, ka gada nogalē nodibinājām oficiālu biedrību ar sabiedriskā labuma organizācijas statusu, kas palīdzēs mums īstenot dažādus pilsētvides uzlabošanas mērķus jau šajā gadā. Un nu – atskats uz iepriekšējo gadu.

TOP 10 lasītākie “Facebook” ieraksti

Sociālajā tīklā “Facebook” pērnajā gadā visaktuālākās izrādījušās ielu remontdarbu un koku ciršanas tēmas. Starp 10 populārākajiem ierakstiem 3 bijuši arī par bēdīgi slaveno Kr. Barona ielu:

Neapšļaksti gājējus! – 180 000 skatījumu

Pērnavas iela – bez kokiem – 113 000 skatījumu

Brīvības gatves “ezers” – 106 000 skatījumu
Stabu ielas notekmāksla – 95 000 skatījumu
Krišjāņa Barona iela brūk – 95 000 skatījumu
Brīdinājums par Pērnavas ielas kastaņām – 89 000 skatījumu

Gaujas ielas rekonstrukcija Ādažos – 82 000 skatījumu

Rekomendējošās velolamatas – 78 000 skatījumu

Ielu remontdarbu kvalitāte – 71 000 skatījumu

Atdures Kr. Barona ielā – 70 000 skatījumu

Gada populārākais video bija par kādu uzņēmīgu cilvēku, kurš izdomāja problēmu ar mūžīgo peļķi Brīvības gatvē atrisināt saviem spēkiem. 10 minūtes ar lāpstu un peļķe bija aiztecējusi!

Peļķu problēma atrisināta 10 minūšu laikā!

Kā 10 minūtēs novērst problēmu, ar kuru RDSD netiek galā jau vairākus gadus?Šorīt pēc lielāka nokrišņu daudzuma uz Brīvības gatves gājēju un velosipēdistu ceļa kārtējo reizi bija izveidojusies milzīga peļķe. Problēma šajā konkrētajā vietā nav pirmo reizi – arī iepriekšējos gados pēc lietusgāzēm peļķe regulāri parādījās. Šoreiz kāds uzņēmīgs cilvēks izdomāja problēmu atrisināt saviem spēkiem. 10 minūtes ar lāpstu un peļķe bija aiztecējusi! Šis ir kārtējais pierādījums, ka ne jau naudas trūkums ir Rīgas ielu problēma. Gribas un attieksmes trūkums – gan.

Geplaatst door Pilsēta cilvēkiem op Woensdag 31 mei 2017

TOP 5 lasītākie pilsetacilvekiem.lv raksti

Lai gan ikdienā visvairāk darbojamies un publicējamies sociālajos tīklos, tomēr apjomīgākās un svarīgākās tēmas vispamatīgāk tiek aprakstītas tieši mājaslapā. Populārākie un lasītākie raksti mājaslapā bija:

Partiju programmu vērtējums – lasīts 3008 reizes

Pērnavas iela – bez kokiem? – lasīts 2937 reizes
Mums ir plāns labākai Rīgai – lasīts 2138 reizes

Kad solīts makā nekrīt… Otrā daļa. Bedres, bedrītes – lasīts 1276 reizes

Kāpēc pilsētās nevajadzētu bezmaksas sabiedrisko transportu?  – lasīts 1228 reizes

Gada notikums un gada nejēdzība

Arī šogad, noslēdzoties gadam, aicinājām mūsu “Facebook” lasītājus balsot par gada labāko notikumu un gada nejēdzību. Lasītājiem bija iespējams nobalsot par, mūsuprāt, 20 nozīmīgākajiem notikumiem un 20 lielākajām nejēdzībām. Atsaucība bija liela, kopumā par labākajiem notikumiem tika atdotas vairāk nekā 1500 balsis, savukārt par nejēdzībām tika atdotas vairāk nekā 2000 balss.

TOP 3 pozitīvākie notikumi:

1. vietā ar 181 balsi lasītāji ierindojuši Gaujas ielas pārvērtības Ādažos. Ielas rekonstrukcijā īstenota virkne pozitīvu jaunievedumu ielu izbūvē Latvijā – sākot no lietusūdens gūlijām, kas ir iebūvētas apmalēs, paceltām gājēju pārejām un beidzot ar piemērota platuma veloinfrastruktūru abās ielas pusēs. Lai gan arī šajā projektā nav iztikts bez kļūdām – piemēram, prioritātes krustojumā ir ačgārnas, un bruģis nav tas piemērotākais materiāls veloceļa segumam, tomēr kopumā Ādažu pilsētas vadība ir pelnījusi lielas uzslavas par saviem centieniem sakārtot un uzlabot pilsētas centru, padarot to cilvēcīgu.

2. vietā ar 163 balsīm lasītāji ierindojuši iedzīvotāju aizstāvības kampaņu pret koku nociršanu Pērnavas ielā. Ko iesākām mēs ar informatīvu plakātu novietošanu pie kastaņām, to turpināja paši iedzīvotāji, rīkojot protesta piknikus un zibakcijas, tādējādi pasakot stingru “NĒ!” koku nociršanai.

3. vietā ar 151 balsīm ierindotas nezināmu aktīvistu uzkrāsotās velojoslas Rīgas centrālajā – Brīvības ielā. Šī aktivitāte pagājušogad lika izskanēt Latvijas vārdam pasaulē, par to rakstīja neskaitāmi ārzemju pilsētplānotāji un arhitekti, kā arī prestižais un populārais portāls CityLabVismaz uz vienu dienu Brīvības iela kļuva nedaudz labāka un nu Rīgas domei arguments “nav vietas” nestrādās, jo to, ka vietas pietiek visiem, pierādīja šīs “partizānu” izveidotās velojoslas.

4. vietaČiekurkalna paštaisītais apļveida krustojums (142 balsis)

5. vietaRīdzinieku talkas (121 balsis)

6. vieta#SAKOPRĪGU akcija (95 balsis)

7. vietaParakstu vākšana par sab. transp. un velojoslām (87 balsis)

8. vietaDrošības uzlabošana uz šosejām (79 balsis)

9. vietaCeļazīmju pārvietošana prom no ietvju vidus (77 balsis)

10. vietaJaunais iebrauktuvju risinājums (75 balsis)

 

TOP 3 nejēdzības:

1. vietā ar 196 balsīm mūsu lasītāji jau otro gadu pēc kārtas ierindojuši Kr. Barona ielas neprofesionālo un nekvalitatīvo remontu. Iela joprojām nav nodota ekspluatācijā, bet ir viens liels brāķis visā tās garumā. Pērn iela tika sabojāta vēl vairāk, ietvju vidū pieskrūvējot gumijas atdures un uz brauktuves uzkrāsojot rekomendējošo velojoslu simbolus, kas mulsina gan autovadītājus, gan velosipēdistus. Lai arī RDSD Kr. Barona ielu plānoja kā “ielu visiem”, kārtējo reizi ir pierādījies fakts, ka tas, kas der visam, neder nekam.

2. vietā ar 163 balsīm ierindoti RDSD vadītāja Emīla Jakrina meli. Pērn RDSD vadītājs, šķiet, meloja par visu iespējamo, sākot no dažādu neizpildāmu solījumu paušanas, beidzot ar atklātiem meliem par bezfāžu bruģa ieklāšanu rekonstruētajās ietvēs. Nav brīnums, ka rīdziniekiem tas ir apnicis un Jakrins pelnīti nonācis topa otrajā vietā.

3. vietā ar 156 balsīm mūsu lasītāji ierindojuši šogad remontēto ielu ietvju kvalitāti. Jaunais, pēc Emīla Jakrina domām, “bezfāžu” kvadrātveida bruģis atsevišķās vietās, bet sevišķi Kr. Valdemāra ielā neizturēja pat pirmo mēnesi un kļuva šķībs, sāka plaisāt un drupt. Acīmredzot būvdarbu kontrole joprojām nav iecienītākā RDSD nodarbe…

4. vietaNila 1. septembris (140 balsis)

5. vietaRīgas velosvētki (135 balsis)

6. vietaKoku likvidēšana Kr. Valdemāra ielā (129 balsis)

7. vietaSatiksmes organizācija remontdarbu laikā (110 balsis)

8. vietaDeglava tilta rekonstrukcijas projekts (107 balsis)

9. vietaBrīvības gatves iegrimušās gūlijas (106 balsis)

10. vietaStabu ielas notekmāksla (102 balsis)

 

Noslēdzot iepriekšējā gada apskatu, vēlamies novēlēt, lai šogad, Latvijas simtgadē, labo notikumu būtu vēl vairāk nekā pagājušogad un nejēdzību būtu mazāk. Rīgas domei un tās Satiksmes departamentam novēlam mazāk solīt un vairāk darīt – pērn tas īsti nesekmējās, jo paveikts tika tikai 32% no plānotā.

 

Savukārt katram Rīgas un Latvijas iedzīvotājam vēlam padomāt un realizēt kādu dāvanu savai valstij tās simtgadē. Iespējas kā uzlabot pilsētvidi un satiksmes drošību ir plašas – sākot no vienkāršas koka iestādīšanas tukšā dobē, soliņu uzstādīšanas un beidzot ar gājēju pārejas ierīkošanu vai drošības uzlabošanu bīstamā vietā. Galvenais – neesi vienaldzīgs un iesaisties savas valsts uzlabošanā, jo tikai tā mūsu valsts sagaidīs arī savu 200. un 300. dzimšanas dienu!